MENGAPA KEBANYAKAN BISKUT MEMPUNYAI LUBANG-LUBANG KECIL?
sti anda semua perasan ketika memakan biskut. Terdapat lubang-lebang kecil pada biskut tersebut. Penah terfikir tak apa kegunaan lubang tersebut?
Adakah sekadar hiasan atau ada kegunaan tertentu?
Memetik dari perkongsian di sebuah blog, lubang kecil ini mempunyai kegunaan sendiri pada biskut setiap biskut yang dihasilakn. Tanpa lubang kecil ini, biskut tidak dapat dibakar dengan sempurna.
Semasa biskut dimasak, doh yang dibuat adalah rata. Kemudian biskut ini melalui satu mekanisme yang dipanggil “docker” di mana lubang-lubang kecil akan ditebuk pada doh ini.
jarak antara setiap lubang adalah berbeza bagi setiap saiz biskut. Jika lubang terlalu dekat, biskut akan menjadi kering dan keras. Ianya disebabkan terlalu banyak stim yang dilepaskan.
Manakala jika lubang terlalu jauh, biskut akan kelihatan mengelembung dan tidak enak untuk dimakan.
Maka, itulah kepentingan lubang ini pada biskut. Bukan sekadar hiasan sahaja.
MENGAPA KEBANYAKAN BISKUT MEMPUNYAI LUBANG-LUBANG KECIL? ini adalah Entri ulangsiar dari Blog Hangat merupakan laman yang popular di Malaysia. Penghargaan kepada Si Hangat iaitu penulis/pemilik asalnya. Much more respect from Natang Ngoh.
Post a Comment